Fotoshoot número 1! / by Maria Nevels

Voornemen voor 2015 is me te gaan richten op portretfotografie. Aangezien de studioflitsers al twee maanden geleden in huis waren gehaald en nog ongebruikt in een hoekje stonden was het hoog tijd om er ook eens echt mee te gaan werken. Een aantal vriendinnen/familieleden stonden ondertussen al op de wachtlijst voor een shoot.. eh ja.. dan móet je ook wel.. soort van.. het 'maar even' laten zien! (Oeps...)

Ik heb voor de eerste shoot met Alie afgesproken, een vriendin waarvan ik weet dat zij lekker relaxt is en geen hoge eisen stelt. Met andere woorden, op mijn zenuwen zal zij niet werken. En dát had ik wel nodig want er was vooraf wel sprake van een beetje (gezonde) spanning!  

Wat betreft de voorbereiding hebben we van te voren afzonderlijk van elkaar een moodboard gemaakt m.b.v. Pinterest. Dit bleek later erg nuttig. We merkten dat we een beetje op dezelfde lijn zaten. Beide hadden we op basis van de moodboards wat accessoires bij elkaar verzameld om te gebruiken bij de verschillende poses. Daarnaast heb ik nog een paar tutorials bestudeerd om er zeker van te zijn dat ik op het moment suprême het gewenste resultaat uit mijn 2 studioflitsers i.c.m. camera kon halen. 

Daar ging de bel: 'Fotostudio Maria' zei ik al lachend door de intercom. Ik deed de deur open en daar stond mijn model mét trolley. Net echt haha. Ik herhaalde de eerste 5 minuten meerdere keren dat ik hoopte dat Alie geen grote verwachtingen zou hebben, waarop Alie elke keer bevestigde dat zij er helemaal blanco in stond en het allemaal op haar af liet komen. Het was tenslotte ook een nieuwe ervaring voor haar. 'Zullen we gewoon een fles prosecco opentrekken?' waarvan Alie wist dat er vást nog wel wat van over was na O&N. We proostten op de shoot, muziek aan, moodboards nog even checken en we gingen van start!

Als eerste accessoire namen we de rieten strandhoed, een beetje onwennig kwamen de 1e poses op de plaat. Al doende merkte ik dat ik relaxter en al minder geforceerd te werk ging. Tussen de shots door paste ik 'de set' aan op de compositie die ik in gedachten had; bij het switchen van close-up naar geheel de lampen wat verschuiven, flitssterkte verlagen/verhogen, standpunt veranderen, met de camera toch staan op de stoel/liggend op de grond...etc. 

Halverwege merkten we dat de concentratie wat verzwakte en was het tijd voor een kleine pauze. Ondertussen even weer de moodboards bekijken, wat willen we nog op de plaat krijgen? Een dikke vier uur later waren we klaar. We hebben nog even 5 minuten de rol omgedraaid en zie, er is een talent geboren! Onze eerste accessoire, die grote rieten strandhoed is er voor gemaakt!

Alie was nog maar 1 stap de deur uit en ik stopte gelijk de SD kaart in mijn laptop, is het écht wat geworden...?? Moe (lees afgepeigerd) van urenlange concentratie maar ook voldaan bekeek ik de foto's...  Yes, dit ga ik vaker doen! Thanks Alie!!