Amsterdam Light Festival / by Maria Nevels

Ook deze winter licht Amsterdam weer op tijdens het Amsterdam Light Festival. Tot en met 18 januari 2015 staan verspreid in het centrum van Amsterdam meerdere sculpturen, projecties en installaties te 'shinen' tijdens deze korte donkere dagen met als thema 'A Bright City'.

Een ware uitdaging voor mij om hier wat uren energie in te steken! Bepakt met statief en cameratas stapte ik op mijn fiets om de verschillende kunstwerken op te zoeken. En ik was niet de enige met die gedachte. Als je je eenmaal op fotografie stort en echt op pad gaat kom je met dit soort evenementen vele andere fotografen tegen, een nieuwe ervaring voor mij. Overal statieven met verschillende soorten camera's en lenzen. En ja, dan wordt je opeens aangesproken omdat je er ook bij 'hoort' en krijg je onverwacht de vraag van een pro met een vette telelens: 'ben je bijna klaar...?'. Met andere woorden, waar jij staat wil ík staan. Ok, denk ik.. dát is een compliment, ik heb kennelijk een professioneel standpunt uitgekozen! Of toeristen vragen je een foto met een smartphone van hen te maken met een lichtkunstwerk, waarbij ik ondertussen alleen maar de gedachte heb dat mijn apparatuur 1 tel onbemand staat... blij dat de smartphone altijd klaar is voor gebruik, kan ik snel weer verder mijn eigen ding!

Zoals gezegd heb ik nogal wat uren in deze nieuwe foto's gekozen. Nachtfotografie vergt veel tijd o.a. vanwege het instellen van de camera, installeren van het statief bij elke nieuwe locatie en deze periode ook iets minder relaxte omstandigheden. De gure wind 's avonds en het lange stilstaan maakten dat ik het snel koud kreeg. Toch heeft dat ook weer z'n charme. Je weet waarvoor je het doet dus heb je dat er zeker voor over. Kortom, het wereldje fotografie leer ik beetje bij beetje kennen en ik moet zeggen so far, so good!

Klik hier en kijk onder het kopje divers voor een selectie van het Amsterdam Light Festivial van 2015 en daarna.