Druppelfotografie / by Maria Nevels

Eigenlijk zou ik afgelopen vrijdag met een vriendin urbex-foto's schieten. Urbex-fotografie is het fotograferen van verlaten locaties of vervallen gebouwen. Helaas ging dit door ziekte niet door maar dit staat zeker nog op mijn (en haar) verlanglijstje! Volgende maand volgt hier meer over.

So, change of plans! Ik had even zin in totaal iets nieuws en dat heb ik gevonden: druppelfotografie. Kort geleden had ik hier nog nooit van gehoord maar wow, wat kunnen hier mooie kunstwerken mee worden gemaakt! Simpel gezegd houdt druppelfotografie het fotograferen van vallende/drijvende druppels in. Klinkt nogal raar maar daar komt het toch écht op neer! Met de juiste materialen, belichting en vooral timing kan je zo een atelier opstarten met alleen maar platen met dit thema. Nooit over nagedacht of gezien (wat met het blote oog ook niet mogelijk is) wat voor kunstzinnige bewegingen een druppel vloeistof maakt (het lijkt wel een bijna dans) voordat het verdwijnt in een andere massa. 

Ok. Maar, ik was hier niet op voorbereid. Na het lezen en zien van wat tutorials kwam ik er achter dat de echte pro's hele installaties maken, soortgelijk als wat je tijdens natuur/scheikundelessen zag staan in de klas. Het creëren van druppels en daarbij tegelijk je handen nodig hebben om een foto te maken vereist dus materiaal én voorbereiding. Ik heb geen infuussysteem in huis of uberhaupt..  ik/we hebben weinig klusmateriaal. Dus kwam het neer op improvisatie met de spullen die ik wél in huis heb:

  1. een boterhamzakje gevuld met vloeistof aan een touw welke is gespannen tussen 2 flitsstatieven, 
  2. naald om een gaatje te prikken in het zakje voor het druppelen, 
  3. camera op statief, scherpstellen op waar de druppel gaat vallen,
  4. flitser los op een krabpaal gezet als alternatief voor de al in gebruik zijnde statieven.
  5. glas met vloeistof op een ovenbakplaat met als achtergrond een gekleurd stuk karton.

Ziet er uiteraard totaal níet professioneel uit, tóch zal je versteld staan welke foto's hiermee gecreëerd kunnen worden.

Dan nu over op actie, schieten maar!  En véél... want 9 van de 10 keer was de timing verkeerd. Geduld is ook hierbij zeker een vereiste. Ik heb verschillende combinaties uitgeprobeerd. B.v. water gekleurd met waterverf of een druppel melk i.c.m. verschillende kleuren achtergronden. De link voor de beste foto's zie je onderaan deze blog! 

 

Als je als achtergrond een bepaalde afbeelding of tekst op kop zet zal dit in een druppel als spiegelbeeld te zien zijn aangezien de druppel als lens fungeert. Dit was het moeilijkste onderdeel. Ik ben niet echt tevreden over het resultaat maar ik kan wel iets laten zien wat in de buurt komt. Als je goed kijkt naar de druppel (en achtergrond) zie je een beroemd stel...

 

 

 

 

Waterdruppels met olie heeft ook een leuk effect, net als het mixen van olieachtige vloeistoffen. Rara, welke combinatie zie je op de foto hiernaast? Als laatste onderdeel heb ik druppels op een cd gelegd wat een kleurrijk tafereel kan creëren.

Met dit thema worden nogal abstracte beelden gemaakt. Abstract is niet echt mijn ding, dácht ik. Het was uiteindelijk erg leuk om te doen en ook weer erg leerzaam.

 

 

 

Klik hier om de beste foto's van deze korte sessie te bekijken onder het kopje druppelfotografie!

 

P.S. Ik wil iedereen bedanken voor alle leuke feedback die ik krijg op mijn blog en foto's! Dit motiveert mij om door te gaan en ook dit keer hoop ik weer een leuke bijdrage te hebben geleverd voor de nieuwsgierige volgers! :-)