Oostvaardersplassen / by Maria Nevels

Vorige week vrijdag ben ik met vriendin Heleen (tevens beginnend fotografe HUiterwaal Fotografie) naar de Oostervaardersplassen gegaan. We waren nog niet eerder samen er op uit geweest om te fotograferen én de Oostvaardersplassen hadden we nog nooit bezocht. Daarnaast had ik net een nieuwe lens aangeschaft. Een zoomlens, de Canon EF 70-300mm IS USM. De Oostvaardersplassen leek me een leuke lokatie om deze lens uit te proberen.  

Daar aangekomen zijn we 2 wandelroutes gaan lopen. De eerste liep naar een vogelkijkhut bij één van de meren. Met wat advies van Heleen (die al ervaring heeft met gebruik van een zoomlens) begon ik mijn lens te testen. Het was even wennen maar wow, wat je kan je hier heerlijk ver mee inzoomen! Blij met deze aankoop!

 

Vanuit de hut hadden we zicht op aalscholvers die bezig waren met het maken van nesten, want het is tenslotte voorjaar! Hier onder mijn 1e foto's met de nieuwe lens.

Terwijl ik me probeerde te focussen om mijn 1e foto's te schieten met de nieuwe lens hoor ik opeens 'Yes! Ik heb em!'. Heleen had een mooie foto geschoten van een aalscholver vliegend over het meer met takjes in de bek voor het nest. De kunst is om deze beweging te bevriezen en scherp te krijgen, gelukt dus!

Hierna liepen we verder om een andere wandelroute te lopen. Helaas kwamen we weinig dieren tegen, geen herten of runderen, maar wél een groep konikpaarden. Ook hier kwam de zoomlens weer van pas, op gepaste afstand zonder de beesten bang te maken (en mezelf) konden we rustig de paarden op de foto zetten. Op de terugweg kwamen we veel vogels tegen, waaronder ganzen. Deze waren erg alert en angstig, op grote afstand vlogen ze al weg van hun plek... maarrr ik had de zoomlens! Zowel Heleen als ik konden daardoor mooie foto's maken van de vogels vliegend in de lucht. Beide hebben we onze beste foto uitgekozen en ingezonden voor de NRC fotowedstrijd van maart (thema 'Beweging'). Je kan stemmen op mijn foto via  http://foto.nrc.nl/Picture/view/8333 en voor Heleen haar foto http://foto.nrc.nl/Picture/view/8425.

 

Al met al weer een geslaagde fotografiemiddag, bedankt Heleen!